Вижте свещеното Самарско знаме на 3 март! - sofia.utre.bg
Alternative Media Group

Вижте свещеното Самарско знаме на 3 март!

02 март 2013, 17:20 | Sofiautre
  • Снимка:
    Wikipedia

Националният военноисторически музей обявява Ден на отворените врати

На 3 март посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят светинята на българската свобода – оригинала на Самарското знаме, съобщиха от музея.

За четвърта поредна година музеят обявява Ден на отворените врати по случай Националния празник.

"Нека това знаме премине от край до край по цялата българска земя, нека изтрият с него скръбните си очи нашите майки, жени и дъщери". С тези думи старият войвода Цеко Петков забива последния златен гвоздей в дръжката на Самарското знаме на 18 май 1877 г. в град Плоещ пред строените редици на Българското опълчение и руските полкове. При Стара Загора знамето получава бойното си кръщение и под диплите му загиват шестима знаменосци. Великата закрила на Иверската Св. Богородица и на светите братя Кирил и Методий, изрисувани върху знамето, бди над опълченците при отбраната на Шипченския проход и при превземането на Шейновския укрепен лагер на Вейсел паша (9 януари 1878 г.).

След създаването на Българската земска войска след Освобождението светинята е поверена на 3-та Радомирска пеша дружина. През 1880 г. знамето е наградено с І степен на новоучреденото и най-популярно отличие – ордена "За храброст", и е едно от двете знамена, носители на високата награда в цялата ни история. С връчването на новите бойните знамена на армията (30 август 1881 г.) Самарското знаме отива в двореца, откъдето през 1946 г. постъпва в Националния военноисторически музей. Пренесло през вековете спомена за героизма на предците ни, днес то ни дава повод да бъдем горди със славната си история. На 3 март вратите на музея ще бъдат отворени за посещение от 10 до 19 часа. Входът е свободен.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета