НОИ въвежда три нови електронни услуги - sofia.utre.bg
Alternative Media Group

НОИ въвежда три нови електронни услуги

13 май 2013, 13:16 | Sofiautre
  • Снимка:
    БГНЕС

Заявление за издаване на удостоверение за получен доход от пенсии вече може да се подава по електронен път

От 13 май 2013 г. Националният осигурителен институт въвежда три нови е-услуги.

 

Всички осигурени лица вече могат по електронен път да подават заявление за издаване на удостоверение за получен доход от пенсии и добавки за избран от тях период. За изпращането на заявлението се изисква електронен подпис или ЕГН и ПИК, издаден от НОИ. Условията за заплащане и получаване на удостоверението са описани в публикуваната инструкция.

 

Услугата е достъпна чрез рубриката "Е-услуги"/ "Административни услуги".

 

"Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО" дава възможност на осигурителите и самоосигуряващите се хора да получават детайлна информация за осигурените от тях лица. Чрез нея те лесно ще могат да следят етапите и състоянието, до което е достигнала обработката на документите, представени от тях в териториалните поделения на НОИ.

 

Услугата е достъпна чрез рубриката "Е-услуги"/ "Справки"/ "по БУЛСТАТ и ИКО".

 

"Преизчисляване на стаж към трета категория труд" е другата нова е-услуга от групата на справките. Тя е в помощ на работодателите, служебните и осигурени лица, преценяващи правото и изготвящи документите за пенсиониране. След въвеждане на продължителността на положения труд по съответните категории в години, месеци и дни, системата прави автоматично преизчисляване на данните според нормативните изисквания към трета категория труд.

 

Услугата е достъпна чрез рубриката "Е-услуги"/ "Справки"/ "със свободен достъп".Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета