Бебе Самуил е първото родено по инвитро програма на СО - sofia.utre.bg

Бебе Самуил е първото родено по инвитро програма на СО

19 декември 2016, 06:00 | Мила Иванова
  • Снимка:
    Пресцентър СО

Програмата има за цел да подпомогне финансово семейства и двойки от Столична община с репродуктивни проблеми

Първото бебе, родено с помощта на процедура ин витро по Програмата на Столична община за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от ин витро процедури с донорски яйцеклетки. Малкият Самуил е роден на 24 октомври а родителите му го представиха пред кмета на София Йорданка Фандъкова, която му пожела да е здрав.
Програмата има за цел да подпомогне финансово семейства и двойки от Столична община с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от ин витро процедури с донорски яйцеклетки, за които не е предвидено финансово подпомагане от Центъра за асистирана репродукция към Министерство на здравеопазването.
Програмата е по инициатива на общината и фондациите "Искам бебе" и "Майки за донорство".
Процедурите могат да се извършват във всяко здравно заведение, което е акредитирано за тази дейност и е сключило договор с общината. До момента за участие в програмата са разгледани документите на 39 двойки и са извършени 19 процедури.
Според д-р Димитров от Медицински център "Димитров", където се е родил Самуил, успеваемостта при този вид асистирана репродукция е 50%. Така че около Великден в Столична община се чакат още добри новини за успешно износени бебета.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета