Фандъкова връчи грамота на проф. Николов за културно-историческо наследство - sofia.utre.bg

Фандъкова връчи грамота на проф. Николов за културно-историческо наследство

14 януари 2017, 10:00 | Ева Минчева
  • Снимка:
    facebook

Благодарение на неговите проучвания завесата на времето се повдигна и днес ние знаем много повече за неолитна София

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова връчи грамота на проф.Васил Николов по повод неговия рожден ден за разкриване на културно-историческото наследство на неолитното селище "Слатина" в София.
Проф. Николов вече няколко десетилетия проучва най-древното минало на града и успя, заедно със забележителния си екип, да отмести назад в хилядолетията момента, когато първите постоянни жители избират това прекрасно място за свой дом. Благодарение на неговите проучвания завесата на времето се повдигна и днес ние знаем много повече за неолитна София, отколкото преди.
Древните не спират да ни изумяват с постиженията си - развита архитектура и религия, забележително изкуство. Много от техните тайни нямаше да бъдат разкрити, ако не бяха научните успехи на проф. Николов и учените от НАИМ при БАН. Това каза в приветствието си кметът Йорданка Фандъкова пред заместник-министри, председателя на БАН, ректора на Софийския университет, учени.
 Неолитно селище "Слатина" е считано за едно от най-старите неолитни селища в Европа, е на повече от 8000 години. Разкрити са къщите на първите земевладелци в Европа при проучването на неолитното селище в кв. "Слатина".
 Открити са останки от две къщи, като едната е била 150 кв. м. Предстои да се изпълни проект за превръщане на археологическите находки в музеи на открито.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета