Нов ядрено магнитен резонанс започва да работи от днес в Пета МБАЛ - София - sofia.utre.bg

Нов ядрено магнитен резонанс започва да работи от днес в Пета МБАЛ - София

15 февруари 2017, 06:30 | Мила Иванова
  • Снимка:
    google.com/maps

С новия апарат за ядрено-магнитен резонанс може да се извършва преглед на цяло тяло (онко- скриниг)

На 15.02.2017 г. на територията на "Пета МБАЛ - София" ЕАД, официално започва да работи нов ядрено магнитен резонанс (ЯМР) последно поколение, който не е собственост на здравното заведение, но ще може да се използва и от неговите пациенти, както и от други пациенти с направления от НЗОК. Официалното откриване ще започне в 11:00 часа.
На събитието ще присъстват зам.-кметът на София Дончо Барбалов, директорът на дирекция "Здравеопазване" Моника Чеуз, общински съветници и представители на Столична община.

Апаратурата  е SIEMENS MAGNETOM AERA 1,5 T TIM DOT, 24-канален от най-ново поколение и висок клас модерна медицинска техника. С новия апарат за ядрено-магнитен резонанс може да се извършва преглед на цяло тяло (онко- скриниг). Магнитно-резонансната томография (МРТ) e несравнима по обективност за преценката състоянието на мозъка, мозъчните стомахчета и обвивки, гръбначния мозък, хипофизата, мускулите на лицето, устата и езика, шията , млечни жлези, черния дроб, панкреаса, жлъчните пътища, простатата, тестисите, матката, яйчниците, тялото като цяло и крайниците му, вкл. всички стави и се отличава от всички останали образни изследвания с отсъствието на вредни за здравето йонизиращи лъчения. Модерната апаратура дава възможност за изследване на артериите и вените – Магнитно-резонансна ангиография (МРА) на главата и шията, тялото и крайниците без използване на контрастни материи, така също и перфектна оценка на функцията и състоянието на сърцето.

Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета