„Бебе на борда“ в столичния градски транспорт - sofia.utre.bg

„Бебе на борда“ в столичния градски транспорт

19 февруари 2017, 06:14 | Ева Минчева
  • Снимка:
    Пресцентър СО

Целта е осигуряване на безопасност и комфорт на бъдещите майки по време на пътуването им в градския транспорт

В общинските АГ болници (Първа АГ болница "Света София" и Втора АГ болница "Шейново"), както и във Втора МБАЛ - "Родилно отделение" от началото на годината са се родили 772 бебета
"Бебе на борда" е съвместен проект на Столична община, Столичен
"Метрополитен", Столичната АГ болница "Шейново" и Angel Baby.

Целта е осигуряване на безопасност и комфорт на бъдещите майки по време на пътуването им в градския транспорт, както и осъзнатост на обществото и проява на разбиране към тях.
В общинските АГ болници (Първа АГ болница "Света София" и Втора АГ болница "Шейново"), както и във Втора МБАЛ - "Родилно отделение" от началото на годината са се родили 772 бебета. Бъдещите майки имат нужда от подкрепа и инициативата "Бебе на борда" е насочена към това, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столична община има устойчива политика за инвестиции в обновяване и оборудване на общинските болници.

Кметът Фандъкова посочи също, че само за последните години инвестирахме около 4 млн. лева в двете общински АГ болници и с около 1 млн. лева дейности, които не са включени в НЗОК. На касите на метрото всяка бременна жена ще може да получи безплатен информационен пакет.

Той съдържа книжка с полезна информация за бременността и безопасното пътуване на бъдещите майки в градския транспорт, както и значка "Бебе на борда". Носейки значката, бременната жена, ще може дискретно да се идентифицира и да не се налага да моли да й бъде отстъпено място за сядане.
Често хората не могат да познаят една бъдеща майка, която е в началото на бременността или е облечена в по-свободни дрехи. Понякога другите пътници се притесняват да предложат място, за да не засегнат дама, която не очаква дете.

Идеята за значките е въведена за първи път в метрото в Лондон през 2005 година, като преди пускане на проекта са проведени предварителни изследвания, които показват, че: 92% от хората казват, че биха отстъпили място на бременна жена, без някой да ги моли за това 85% смятат, че бременната жена трябва да помоли за място, ако желае да седне 78% от бременните жени декларират, че биха се чувствали неудобно и никога не биха помолили за място.
   Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета