Фандъкова: Проблемът с фините прахови частици е на дневен ред - sofia.utre.bg

Фандъкова: Проблемът с фините прахови частици е на дневен ред

07 април 2017, 19:23 | Мила Иванова
  • Снимка:
    бнт, кадър

В последните години имаме сериозен напредък по темата с чистотата на въздуха в София

Важна е обаче подкрепата на гражданите. През последните години намалихме чувствително всички основни замърсители, остава проблемът с фините прахови частици. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в БНТ.

По думите ѝ до края на месец април предстои да бъдат обсъдени предложенията за борба с проблема с фините прахови частици. Според Фандъкова основен принос за проблема имат отоплението на твърдо гориво и интензивният трафик в града.

Нашата роля е информираността, подобряване на градския транспорт, строене на велоалеи. В последните години имаме намаляване на дните със замърсяване, но все още сме над нормите. С БАН разработваме проект за ранно предупреждение при замърсяване на въздуха. Ако знаем предварително, ще можем да регулираме движението на автомобили, подсилване на градския транспорт в часовете с интензивна натовареност.

С изграждането и на новата отсечка от метро ще генерираем 95 000 тона годишно по-малко вредни емисии.

Относно цената на билетчето за градски транспорт, Фандъкова съобщи, че съдът ще вземе своето решение за цената на билета, Столичният общински съвет ще се съобрази с това решение.

Договора със Софийска вода, тя коментира така: "Столична община е поискала промяна в концесионния договор, за да се намалят средствата за разходи на концесионера Софийска вода. Досега трябваше те да са намалили много повече загубите по пренос.

Всички, самата аз, сме против застрояването в междублокови пространства, хората са прави да не допускат подобно нещо. С реституциите са създадени предпоставки за напрежение. Нужно е да се инициират законови промени за защита на зелените площи. Ще настояваме да се ограничи и височината на новостроящите се сгради, заяви кметът позиция, относно застрояването в София.

Фандъкова коментира и казусът с Виетнамските общежития: Те трябва да бъдат съборени, този проблем се корени назад в годините, още през 1994 г. там са настанявани хора от цяла София. Ангажимент на общината е да осигури пренастаняване на законно живеещите там. Казусът доведе до протести на живеещите в квартал "Красна поляна", както и на живеещите в гетото, които недоволстват срещу битовите условия там.

В края на април ще се вземе окончателно решение как ще изглежда бул. Дондуков, ще се подмени трамвайното трасе там, предвидено е изграждането и на велоалея, добави столичният кмет.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета