Семинар с японски нобелов лауреат в СУ - sofia.utre.bg
Alternative Media Group

Семинар с японски нобелов лауреат в СУ

13 април 2017, 09:46 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

Хироши Амано има нобелова награда в сферата на физиката от 2014 г.

В ефира на БНТ зам. деканът на физическия факултет в СУ проф. Евгения Вълчева и служебният зам.-министър на образованието и науката разказаха за целите на българо-японския семинар в Софийския университет.

"Изобретението на професор Амано и на другите двама- Касаки и Накамура ни дава възможност да имаме ярко бяло осветление, което имаме и навлиза в нашия бит. Самото откритие е използвано по нататък в практиката. Тепърва тези открития могат да се използват за спестяване на енергия в различни области на бита. Аз апелирам в училищата децата да учат физика, защото това ще им е нужно за бита им, дори и да не стават физици", заяви проф. Вълчева.

"Целта на този семинар, на който сме поканили нобеловия лауреат професор Хироши Амано, е да обсъдим основните направления за развитието на българо-японското сътрудничество в областта на науката и иновациите. В момента изпълняваме една спогодба между България и Япония за развитие на научното сътрудничество, която е от месец март 1978 година. Целта е след анализа, който ще направим днес, и който ще продължим да правим в бъдеще, да дефинираме тези области от взаимен интерес, в който българските и японски учени вече си сътрудничат успешно и да разширим тези области с нови технологични области", обясни служебният сам.-министър.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета