Отново пускат патета в езерото на Борисовата градина - sofia.utre.bg

Отново пускат патета в езерото на Борисовата градина

27 юли 2017, 06:00 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    Пресцентър СО

Грижа за птиците ще се полагат от парковата управа на Борисова градина

5 зеленоглави патета ще бъдат пуснати да живеят в Езерото с водоплаващите птици (срещу детската площадка) днес от 11:30 часа, предава пресцентърът на Столична община. Инициативата е част от юбилейната кампания на Столична община, по повод 135 години парк „Княз-Борисова градина“. За да се създаде подходяща среда за живот на патетата, езерото е оградено с дървена ограда, а на острова му е поставена къщичка с храна.

„Решихме да възстановим първоначалния облик на езерото. От самото му създаване през 70те години на 20 век., Езерото с водоплаващите птици е планирано и поддържано като дом на птици, които да радват посетителите на парка. От доста години в него за съжаление не живееха птици. Надяваме се, че след като сложихме ограда и допълнителна зеленина в езерото, то ще бъде достатъчно привлекателно за зеленоглавите патета и те няма да го напуснат. Обръщаме се към всички собственици на домашни кучета с апел да държат кучетата си далеч от езерото, така че да избегнем евентуални инциденти.“ Това подчерта зам.-кметът по Екология Йоана Христова и покани всички желаещи да присъстват на пускането на патетата.

Животните са предоставени на столичани от Спасителния център за диви животни в гр. Стара Загора. Грижа за птиците ще се полагат от парковата управа на Борисова градина със съдействието на експертите от Столичния зоопарк.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета