Премахват оградата на спорния терен в квартал "Стрелбище" - sofia.utre.bg

Премахват оградата на спорния терен в квартал "Стрелбище"

17 август 2017, 09:31 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg

Към момента за терена няма издавано разрешение за строеж

Общинският строителен контрол на Столична община разпореди да се премахне оградата в квартал "Стрелбище", която спира движението от блокове в района до булевард "Петко Тодоров". Вчера хора от квартала се събраха на протест срещу намерението да се построи 43-етажен небостъргач на ъгъла на "България" и "Петко Тодоров", предава БНТ.

Протестиращите събориха оградата, с която миналата сряда собственикът ограничи достъпа на жителите до квартала. Хората се заканиха да блокират булевард "България" всеки ден, докато инвеститорът не се откаже да строи.

За да подкрепят гражданите, на място дойдоха кметът на район "Триадица" Николай Терзиев, главния архитект на района и общински съветници.

От Столична община напомнят, че от 2009 година статута на терена е за зелена площ, като предназначението му е защитено с промяна в Общия устройствен план на Столична община. На това основание главните архитекти на Столична община на два пъти отказват разрешение за строителство.

Със свои решения обаче Върховният административен съд е отхвърлил отказите на Столична община. И до момента главният архитект на София не е допуснал промяна на Подробния устройствен план, като е върнал цялата процедура за повторно обявление.

Към момента за терена няма нито влязъл в сила Подробен устройствен план, който да позволява строителство, нито е издавано разрешение за строеж.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета