РИМ с експозиция посветена на базиликата Света София - sofia.utre.bg

РИМ с експозиция посветена на базиликата Света София

06 септември 2017, 06:00 | Мила Иванова
  • Снимка:
    wikipedia

Посредством текстови пана и фотографии, е разгърната част от историята на Базиликата

Регионален исторически музей представя временната експозиция "Храмът, времето и ние", посветена на базиликата Света София. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Официалното откриване на изложбата ще се проведе от 18.00 часа в зала "Временни експозиции" на музея. "Храмът, времето и ние" е изложба, разказваща историята на базиликата Света София паралелно в няколко аспекта. Визуалните прoмени в храма се проследяват чрез подбрани картини от края на XIX и XX в. Авторите им са известни художници и документалисти, рисували църквата: Йозеф Обербауер, Йосиф Питер, Ото Хорейши, Петър Морозов, Марин Устагенов, Васил Захариев, Харалампи Тачев, Цанко Лавренов и др. Произведенията са в различна техника: живопис, графика и др.
На този фон, посредством текстови пана и фотографии, е разгърната част от историята на самата базилика. Тя е преплетена със събития от общоисторически характер, намиращи се във връзка с църквата Света София. Покрай нея например преминават войските, освободили София на 4 януари 1878 г.
Допълнителни данни за храма носят археологическите проучвания. За тяхно начало се счита 1893 г., когато е открита мозайката "Рай" от Вацлав Добруски. Разкопките са неразделна част от историята на базиликата и затова в изложбата са представени ценни находки като сребърния реликварий (намерен през 1893 г.).
Експозицията съдържа информация и за известни личности, които по определен начин са свързали живота си с църквата Света София: Тодор Бурмов, Атанас Буров, Мими Балканска, Константин Кисимов, Гена Димитрова и др.
Изложбата може да бъде видяна до 1 октомври 2017 г. Организатори са Столична община и Регионален исторически музей – София, с партньори Софийска градска художествена галерия, Национален археологически институт с музей, Национална художествена академия.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Афиш