Благотворителен концерт "Музика за Музея" в зала "България" - sofia.utre.bg

Благотворителен концерт "Музика за Музея" в зала "България"

02 октомври 2017, 16:48 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    Министерство на културата

Каузата е създаването на Образователен център на Националния етнографски музей

В зала „България” ще се проведе концертът „Музика за Музея”, организиран от ИЕФЕМ – БАН и Национален институт „Софийска филхармония“ в рамките на кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ от 19.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Каузата е създаването на Образователен център на Националния етнографски музей. Софийската филхармония предоставя Зала „България” напълно безвъзмездно за каузата. Без хонорари ще участват и едни от най-добрите изпълнители на български народни песни, танци и съвременни групи с етно звучене – Бистришките баби, Ансамбъл „Чинари”, Нина Николина, Илия Луков, хор „Космическите гласове” с диригент Ваня Монева, „Булгара”, „Етнотикс”, „Оратница”, Магдалена Петрович (виолончело), „Гром Падина”, Ива и Ева Валентинови, Диджей Дхарба (DJ Dharba) и приятели.

В рамките на кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ за десет месеца са събрани средствата, необходими за ремонт на трите помещения за Образователен център на Националния етнографски музей. Готов е архитектурният проект благодарение на младите архитекти от Сдружение „Мещра“. Необходими са още 33 000 лева за обзавеждане и оборудване на трите помещения в сградата на Княжеския дворец. В центъра ще се провеждат част от часовете в училищните програми.

Деца и възрастни ще могат да се научат на някои традиционни български занаяти и практики – грънчарство, тъкачество, везба, приготвяне на обредни хлябове и ястия, и други. Учениците ще се запознават със занаятите, обредите, музиката и символите на различните националности и етнически общности.

В програмата на концерта ще бъде отделено специално внимание на организациите, помогнали да бъдат събрани средствата за ремонта - Синдикат на българските учители, Булстрад живот иншурънс груп, Магазини „Балканско“, Сдружение „Мещра“, служителите на „Уорли Парсънс”. Билети за концерта „Музика за Музея” се продават на касата на Зала „България” и в мрежата на EVENTIM, на цени от 10, 12, 15 и 20 лв.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета