Фандъкова получи наградата на София за най-устойчиво развитие като туристическа дестинация - sofia.utre.bg

Фандъкова получи наградата на София за най-устойчиво развитие като туристическа дестинация

30 ноември 2017, 06:42 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    пресцентър СО

За първите 10 месеца София е посетена от близо 1 милион и 100 хиляди туристи

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи наградата на София за най-устойчиво развитие като туристическа дестинация през тази година. Наградата ѝ бе връчена от Бранимир Миланов, председател на УС на БХРА, предаде пресслужбата на Столична община.

"За мен това е признание както за работата на моя екип, така и на всички онези хора, които през последните няколко години работиха активно за създаване на нови туристически обекти и разкриване на културно-историческото наследство на града", каза кметът Фандъкова по време на церемонията. "Инвестициите, които правим в областта на културата, създаването на Музея за история на София, подземният музей под църквата „Света София“, разкриването на Историко-археологическия резерват „Сердика – Средец“, експонирането на археологическия парк „Западната порта на Сердика“ правят града ни желана туристическа дестинация", припомни Фандъкова.

За първите 10 месеца София е посетена от близо 1 милион и 100 хиляди туристи, като регистрираният ръст на туристите спрямо миналата година е 11 процента. За същия период нощувките са нараснали с 13 процента, което означава, че туристите удължават своя престой в столицата. Изследване на Master Card Global Destinations Index през 2016 година нареди София в първата десетка на европейските дестинации, регистрирали най-високи темпове на увеличаване на броя на туристите за периода 2009 – 2016 година – над 7 процента.

Кметът припомни, че София има вече своите утвърдени международни фестивали и събития за съвременно изкуство, градът е домакин на все повече престижни спортни прояви и бизнес форуми.

"През 2018 година София е домакин на Председателството на Съвета на Европейския съюз и е спортна столица на Европа – това за нас и за всички вас, ангажираните в туризма, е едновременно голяма отговорност и възможност да покажем още веднъж своя град в най-добрата светлина", подчерта Йорданка Фандъкова.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета