Дишаме опасно замърсен въздух през последните дни - sofia.utre.bg

Дишаме опасно замърсен въздух през последните дни

01 декември 2017, 09:40 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/кадър

Според Изпълнителната агенция по околна среда средногодишно концентрацията на фини прахови частици е под нормата

Данните от измервателните станции показват, че през последните дни софиянци са дишали опасно замърсен въздух. Среднодневната концентрация на фини прахови частици (ФПЧ) е била до два и половина пъти над нормата.Най-замърсен е бил въздухът в кварталите „Надежда“ и „Хиподрума“, предава БиТВ.

Замърсен въздух е отчетен и в други градове:

Причината за това са битовите изгаряния в домакинствата и автомобилният трафик в пиковите часове в съчетание с неблагоприятните метеорологични условия, обясни за БиТВ Тодорка Петкова от Изпълнителната агенция по околна среда.

Петкова изтъкна, че макар на моменти да има завишаване на ФПЧ в атмосферата, средногодишната концентрация за 2016 г. е под нормата, а сравнение с 2014 г. показва и че с годините ситуацията се подобрява. "То се и усеща", посочи тя.

Заместник-кметът по екологията Йоана Христова отчете, че в Програмата за качество на атмосферния въздух на Столичната община до 2020 г. има над 100 кратко-, средно- и дългосрочни мерки. Сред тях са обявените обществени поръчки за 120 автобуса на метан, сключен вече договор с предстояща доставката на 13 трамвая и предстоящото обявяването на обществена поръчка за 20 нови електробуса.

По отношение на битовото горене Христова посочи, че мерките започват с пилотна инициатива в район Нови Искър. "Вече е проведена поръчка, сключен е договор с изпълнител и предстои доставянето на палетни отоплителни инсталации за домакинства в неравностойно положение. В рамките на два месеца домакинствата ще могат да кандидатстват пред района за получаването на тези инсталации. Това ще е основата за по-мащабни проекти на територията на целия град", посочи тя.

По думите ѝ системата за ранно оповестяване при замърсяване на въздуха ще се гласува в СОС през декември.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета