Абонати на "Топлофикация София" със съмнения за завишени сметки - sofia.utre.bg

Абонати на "Топлофикация София" със съмнения за завишени сметки

04 декември 2017, 09:21 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    pixabay

На някои потребители им е начислена двойна сметка

В разгара на отоплителния сезон абонати на "Топлофикация София" се оплакаха, че са получили високи сметки. Според тях топлинното дружество им е начислило двойни сметки в сравнение с миналата година по същото време. От "Топлофикация" обаче оправдаха сумите с нов метод, по който изчисляват сградната инсталация в блока, предава БНТ.

Блок 119 е един от високите в столичния квартал Лозенец. В 20-те етажа живеят толкова хора, колкото в едно малко село. От няколко седмици основният проблем за обитателите му е октомврийската сметка за парно.

За да стига бързо топлата вода до последният 20-ти етаж, и в този блок има два кръга инсталация. Първият обслужва живеещите до 8 етаж. До там през всеки апартамент преминават 4 тръби. От 8-ия до последния етаж обаче тръбите са две. Те захранват втория кръг. До тази година всички в блока получавали еднакви сметки за сградната инсталация. С новия отоплителен сезон нещата се променят. На абонатите до 8 етаж им е начислена двойна такса сградна инсталация заради повечето тръби. Във месечната фактура е отбелязано като "отоплително тяло без уред".

От "Топлофикация София" и топлинния счетоводител на блока обясниха, че новата такса сградна инсталация била начислена след проверка.

Живеещите в блока писали за проблема си до омбудсмана, Столичната община и Комисията за защита на потребителите. Но всичките им писма били препращани към "Топлофикация".

Оплаквания за новия метод на изчисления на сградната инсталация няма от живеещите между осмия и последния етаж.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета