Нова музейна експозиция за художника Ненко Балкански - sofia.utre.bg

Нова музейна експозиция за художника Ненко Балкански

13 декември 2017, 06:00 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    пресцентър СО

Тя се намира в къщата, в която той живее със съпругата си Лиляна – на ул. „Латинка” 12, ж.к. „Изток”.

Регионалният исторически музей представя новата музейна експозиция, посветена на художника Ненко Балкански. Тя е разположена в един от филиалите на Музея – неговата къща в столичния квартал "Изток" на ул. "Латинка" 12. Официалното откриване е от 12:00 ч., предава Столична община.

Музейната експозиция в чест на проф. Ненко Балкански отваря официално врати. Тя се намира в къщата, в която той живее със съпругата си Лиляна – на ул. „Латинка” 12, ж.к. „Изток”. Художникът пребивава и твори там в периода 1937 – 1977 г.

Експозицията е разположена на първия етаж на къщата. За начало мултимедийно е представена поредица от автопортрети на художника.

Сандък, собственост на семейството, е използван удачно, за да събере репродукции на картини на Балкански. Всички те са допълнени с детайлна информация чрез документи, текстове и снимки.

Въвеждащо табло със светлинен ефект предава биографията на художника и историята на къщата. Информацията е съпътствана от разположени в близост 7 малки кутии със шпионки. Дизайнерското решение позволява някои от най-известните картини на художника да бъдат разгледани в детайли. Куратор е д-р Весела Ножарова, а художник – Венелин Шурелов.

Допълнение към експозицията е малък детски кът на първия етаж на къщата.

Ателието, в което е работил Ненко Балкански на втория етаж, сега е зала за събития, дискусии и презентации.

В последните две години в някогашния дом на художника се помещава Къщата за литература и превод – програма на фондация "Следваща страница". Тя се осъществява съвместно със Столична община и Регионален исторически музей – София.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета