Над 10 000 столичани са се възползвали от "зеления билет" - sofia.utre.bg

Над 10 000 столичани са се възползвали от "зеления билет"

28 януари 2018, 14:57 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/ кадър

Ще се предприемат и други мерки, за да се разсеят вредните емисии

За съжаление през последните три - четири дни, както бяха и прогнозите, се получиха сериозни превишения на нивата на фини прахови частици. Днес за първи път пуснахме в обръщение и така наречения "зелен билет", който цели повече хора да слязат от личните си автомобили и да използват градския транспорт. До този момент над 10 000 билета са продадени от сутринта. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова след празника по случай 20 години от пускането в експлоатация на първия участък на софийското метро.

"Ще се предприемат и други мерки, за да се разсеят тези емисии, в това число и рестриктивни мерки", допълни още тя.

"Каквито и мерки да предприемем, ако все повече хора не се включват лично в тези инициативи, трудно ще можем да се справим с това предизвикателство", категорична беше Фандъкова.

Столичният кмет съобщи, че се работи и по дългосрочна програма с мерки срещу мръсния въздух, като най- голямата мярка е разширяване на метрото. От думите й стана ясно, че около 300-400 000 души дневно използват метрото, като това помага да се спестяват 75 000 тона годишно емисии, а с пускането на третата линия на метрото ще се спестят около 90 000 тона емисии.

Празникът беше отбелязан на метростанция "Константин Величков". На него присъстваха бившият кмет Стефан Софиянски, Ангел Попов - заместник-министър на транспорта, директорът на Метрополитен Стоян Братоев, общински съветници, депутати, граждани на столицата.Коментари (2)

Потребител
Гери
Браво!
08 февруари, 20:25 ч.
Потребител
Роналдо от Филиповци
Тая е в Будна Кома. Аз билети не копувам. Просто рейс няма в селото ми. Иначе мога да я пусна на разклона да поработи малко, но ще умре от глад...........за нищо не става......
31 януари, 17:22 ч.

Добави коментар