СОС: Хората разбраха, насочиха се към градския транспорт - sofia.utre.bg

СОС: Хората разбраха, насочиха се към градския транспорт

29 януари 2018, 09:24 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/ кадър

Вчерашният ден показа, че когато кметът на София има гласуваните мерки, реакцията беше изключително бърза

Какви са мерките на общината за по-чист въздух. Темата в БНТ коментират Темата Лорита Радева, общински съветник към ГЕРБ, председател на Комисията по опазване на околна среда и Иван Таков, общински съветник от БСП.

"Моето предложение беше след като отнемаш правото на хората да ползват автомобилите, да се дава право да се ползва този зелен билет", обясни Такев.

За системата за ранно оповестяване Такев каза вчера превишенията на места са били над 600 микрограма на куб.м, а за да се въведе зеления билет са били над 200.Системата не отчете това, а, че ще има високо замърсяване на две от станциите между 150-200, което отново поставя под въпрос малко ефективността на част от мерките, ако тази система не работи адекватно. В момента тази система се базира на 4 станции и една пета на Копитото. Тази, която беше на Орлов мост, е преместена в Младост и не е включена в системата за ранно оповестяване", каза той.

"Столична община по определена схема предприема разрешаване на паркиране по основни булеварди безплатно за граждани, така че да могат да оставят автомобилите си близо до спирки на градски транспорт и да ползват градски транспорт. Вчерашният ден показа, че когато кметът на София има гласуваните мерки, реакцията беше изключително бърза, навременна и първите резултати дадоха положителен резултат. Хората разбраха, насочиха се към градския транспорт. В Комисията по околна среда периодично ще постъпва информация за прилагането на мерките,така че ще можем в някои от следващите дни конкретно да знаем не само резултати от броя на продадени билети, но и редица други показатели, които се проследяват", коментира Радева.

Данните се изменят ежеминутно. Екипът на БНТ бе при една от станциите, която е в кв."Павлово". Тя отчете съдържание на фини прахови частици около 53 микрограма на куб.м.,които се увеличиха с 8 микрограма в рамките на половин час. "Тези проби ще бъдат осреднени като ще се отчете имало ли е превишение на нормите. По-високите норми са опасни за деца, възрастни, хора със заболявания", коментира пред БНТ инж.Валери Серафимов.

Нормата за 24 часа е 50 микрограма на куб.м. В София има 6 станции в кварталите "Дружба", "Хиподрума", "Младост", "Надежда", "Копитото" и "Павлово". Те работят в реално време 24 часа в денонощието изпращат данните в централен диспейчерски пункт.Коментари (1)

Потребител
Боко Тиквата
Пълни Глупости и Демагогия. Лъжи по Болшевишки. С това Неадекватно разписание на Транспорта, няма как да не ползвам Автомобилът си. Автобусът след 37 мин. Трамваят след 26.............Безумия......Което значи, че Тая Много Лъже...
П.С. Не е неоходимо да ходите в Дисни ленд за да се возите на Влакче на Ужасите. Качете се в Метрото и ви е гарантирано "удоволствието".
31 януари, 10:01 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета