Потвърдиха рейтинга на София - sofia.utre.bg

Потвърдиха рейтинга на София

04 март 2018, 15:41 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    пресцентър СО

Рейтингът на София бе повишен през декември м.г. от ВВ+ на ВВВ-

Рейтингът на Столична община, даден от международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" беше потвърден на “BBB-”. В доклада на S&P Global Ratings се отбелязва, че е настъпило съществено за рейтинга събитие, а именно продажбата на дела на общината в "Общинска банка" АД. В резултат на това се подобрява с едно стъпало оценката на ключовия фактор "Условни задължения", които от "Високи" стават "Умерени", пише в документа на агенцията, предава Столична община.

Рейтингът на София бе повишен през декември м.г. от ВВ+ на ВВВ- със стабилна перспектива и той е в групата на „инвестиционните рейтинги“. Това помага за привличане на по-евтин финансов ресурс за реализиране на капиталовата програма на столицата. От "Стандард енд Пуърс" отчитат добрата работа на общинската администрация за поддържане на финансова стабилност и високо ниво на собствени приходи на Столична община, обясни зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Според предварителните данни за изпълнение на бюджета на София за 2018 г. , приходите в общинската хазна през първите два месеца на годината са с над 5, 3 млн. лв. повече, в сравнение със същия период на м.г. Общо 87, 2 млн. лв. са постъпленията /данъчни и неданъчни/ през януари и февруари.

От имуществени данъци приходите са в размер на 46, 6 млн. лв. В това число от данък сгради са постъпили 14,16 млн. лв., а от данъка върху моторните превозни средства - 16,6 млн. лв. Кампанията за данък МПС тази година започна още на 2 януари, което се отрази на добрата събираемост.

При данъка върху възмездното придобиване на имоти има увеличение с близо 4 млн. лв. През януари и февруари по това перо в общинската хазна са влезли над 14,3 млн. лв. Според изявления на брокерски компании, търсенето на имотния пазар в София през тази година е стабилно, което се отразява положително на приходите от данъци при сключване на сделки.

Постъпленията от такса битови отпадъци до момента са над 21 млн. лв., а общо неданъчните приходи за първите два месеца на годината са над 40,6 млн. лв.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета