Последен шанс да видите изложбата „Освобождението през погледа на съвременниците” - sofia.utre.bg

Последен шанс да видите изложбата „Освобождението през погледа на съвременниците”

06 март 2018, 06:02 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    wikipedia

Изложбата може да бъде разгледана до 7 март 2018 г. в Столичната библиотека

В Столична библиотека все още е открита изложбата „Освобождението през погледа на съвременниците”, която започна по повод националния празник - 3 март.

Изложени са книги от фонда на библиотеката, в които са поместени спомени, очерци, репортажи от войната. Събитията са представени от участници в боевете – руси и българи. Поместените в сборници репортажи на чужди военни кореспонденти и дипломатически доклади допълват картината на историческите събития преди и по време на войната. Текстовете разкриват преживявания, мнения, оценки на хора, различни по народност, вероизповедания, социална принадлежност. Представени са дневниците на Александър II Освободител (1901), Александър I Батенберг, княз Николай Яшвил, спомените на ген. Паренсов (1909), ген. Мосолов (1936), подполковник Кисов (1902), както и тези на обикновени руски войници и офицери, някои от които намират в България своята втора родина. Интерес представляват и репортажите на чуждите военни кореспонденти.

Особено ценни са разказите на българи, участвали във войната като опълченци, преводачи и водачи на руските войски. Посетителите на изложбата ще се запознаят с малко познати имена и факти, а читателите на библиотеката ще имат възможност да прочетат книгите на място или онлайн. Интерес представляват мемоарите на Г. П. Русески (1884), Радко Димитриев „Боевете и операциите около Шипка” (1902), книгите на Г. Димитров „Страданията на българите и Освобождението на България” (1999) и на Борис Илиев „З13 дни с „ура” и „Аллах” под знамената” (1998).

Изложбата може да бъде разгледана до 7 март 2018 г.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета