На какво се дължат инцидентите по пътя - sofia.utre.bg

На какво се дължат инцидентите по пътя

09 април 2018, 11:49 | sofiautre
  • Снимка:
    АПИ

За 2017 г. катастрофите са 6888, ранените – 8680, а загиналите – 682-ма

Статистически данни поставят страната ни на челно място по загинали на пътя на глава от населението. По данни на Съюзя на българските автомобилисти всяка година у нас при катастрофи умират 96 на 1 млн. души.

За 2017 г. инцидентите на пътя са 6888, ранените – 8680, а загиналите – 682-ма. 50% от загиналите са шофьори, 27% са пътници, а 23% - пешеходци.

Причината за пътните произшествия в 95% от случаите е поведението на шофьорите. Сред основните нарушения, предизвикали катастрофи, са несъобразена скорост, навлизане в насрещното движение, внезапна промяна на посоката и отнемане на предимство.

„Скоростта е важен фактор – не е все едно един човек да бъде блъснат с 40, 80 или 120 км, скоростта убива”, коментира Емил Панчев от СБА пред БиТВ. Според него новите камери по пътищата постепенно ще дадат ефект и ще помогнат за дисциплинирането на водачите.

Христо Радков, председател на Управителния съвет на МЕНСА в България, обаче е на мнение, че голяма вина за инцидентите на пътя имат лошите пътища у нас.

Радков не смята, че камерите ще помогнат. Според него с тях Пътната полиция се превръща в нова приходна агенция. Пътните полицаи пък засичат все по-често дрогирани шофьори на пътя.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета