„Спорът за реалността“ - изложба на Съюза на българските художници - sofia.utre.bg

„Спорът за реалността“ - изложба на Съюза на българските художници

16 май 2018, 10:14 | sofiautre
  • Снимка:
    Столична Община

Проектът е съфинансиран по Столична програма „Култура” на Столична община

Съюзът на българските художници представя изложбата "Спорът за реалността" - тя ще бъде отворена между 16 май и 18 юни в изложбена зала "Райко Алексиев", предават от общината. Куратори ще бъдат Станислав Памукчиев, Петер Цанев и Кирил Василев.

Изложбата представя как най-младите български художници, работещи в областта на съвременната живопис и скулптура, интерпретират различните реалности, които днес имат потенциал да легитимират един или друг модел на художествена репрезентация. Изложбата включва творби на тридесет автори от най-новата генерация, заявили своето присъствие през последните няколко години, а също и такива, които на практика дебютират на голямата сцена. Изложбата е продължение на мащабния проект „Спорът за реалността“, реализиран в края на 2017 г. в залите на СБХ на ул. „Шипка“ № 6 в София, с участието на 60 изявени български художници от различни поколения.

„Спорът за реалността“ е едновременно изследователски проект и дискусионен форум, който за пръв път поставя в центъра на дебата за съвременното изкуство темата за смисъла и съдържанието като структуроопределящи създаването и прочита на художествената творба.

Кураторите са убедени, че въпросите за светогледа не са само въпроси, с помощта на които изкуството търси своето предметно съдържание, а представляват критична точка и гранично място, в което се конструира самото изкуство с неговите специфични форми на мислене.

Проектът е съфинансиран по Столична програма „Култура” на Столична община.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета