Какви са рисковете за здравето от електронните цигари - sofia.utre.bg

Какви са рисковете за здравето от електронните цигари

18 май 2018, 12:11 | sofiautre
  • Снимка:
    flickr

Те съдържат никотин и не могат да се използват като средство за отказване

Какви са опасностите, които крият електронните цигари? Американец загина, след като дигитална цигара се е взривила в лицето му. Смъртният случай извади на показ обаче и други данни от САЩ, където се оказва, че за седем години са регистрирани 195 инцидента на експлозия или пожар, предизвикани от електронни цигари със 133 пострадали.

"Електронните цигари в никакъв случай не могат да бъдат наречени полезни. Като нещо ново, те заинтригуваха хората, позволиха им да не се чувстват толкова виновни спрямо непушачите, затова и набраха толкова голяма популярност сред обществото", посочи за България он еър д-р Маша Гаврилова, от сдружение "България без дим".

По думите ѝ в тях може да няма катран, но пък съдържат други вредни за здравето вещества. В електронните цигари има никотин и не могат да бъдат използвани като средство за отказване. "Идеята им е да бъдат по-малко вредни. Различните изследвания обаче показват, че могат да оказват дълготрайни увреждания в човешкия организъм", подчерта д-р Гаврилова.

С директивата от 2014 год. за първи път електронните цигари бяха въведени в регулация. Задължително е те да бъдат регистрирани в Министерството на икономиката и да съдържат информация за съставките в течността, както и вредите, които могат да нанесат.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета