Записани ли са неправомерно 4000 деца в столични детски градини? - sofia.utre.bg

Записани ли са неправомерно 4000 деца в столични детски градини?

12 юли 2018, 13:17 | sofiautre
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

Министерство на здравеопазването да създаде единен списък със заболяванията, искат от инициативния комитет

Над 4000 деца са приети неправомерно в детските градини с документи за хронични заболявания. Според сигнал, подаден от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система, с това се злоупотребява и така се осигурява по-лесен достъп до местата в столичните детски градини.

Васил Николов, председател на инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система, който подава сигнала, заяви в студиото на БиТВ, че много от тези деца са приети всъщност с диагнози, които са извън списъците, които важат за предимства в детските заведения. Такива заболявания са атопичен дерматит, неинфекциозни гастроентерити и колити, и вродени аномалии на бъбреците.

Нели Кацарска, която е директор в столична детска градина, поясни, че няма как директорите да играят ролята на лекари и да проверяват всяка диагноза, с която идва дадено дете. По думите й проблемите идват главно от това, че няма категоричен списък с хроничните заболявания, които носят предимство на децата при прием. "По препоръка на здравното министерство те ползват една наредба, съдържаща в себе си около 400 заболявания, която обаче се отнася до диагнози, които налагат диспансеризиране", обясни тя.

Цвета Брестничка, която е от асоциация „Родители“ заяви, че категорично трябва децата с хронични заболявания да влизат с предимство в детските градини, но да има изготвен списък от Министерството на здравеопазването, който да урежда този прием. По думите й в сегашната наредба има дори заразни болести и това не може да бъде логично използвано като предимство при кандидатстване в детска градина.

Николов е на мнение, че директорите на детските градини също извършват нарушения, защото и в момента не спазват тази наредба. Той допълни, че има дори деца, които са приемани без диагнози, след което родителите са били подтиквани да осигурят такова лекарско решение за детето си. Той обясни, че многократно са подавали сигнали и са търсили опит за диалог със съответните институции за разрешаване на проблем, сигнализирали са дори на министър–председателя.

Гостите в студиото се обединиха около идеята, че от Министерство на здравеопазването трябва да създаде единен списък със заболяванията, които ще носят предимства при прием и да упражнява контрол върху това дали той се спазва според изискванията. На финала Кацарска подчерта, че няма как директорите да проследяват всяка отделна диагноза на детето и напълно се доверяват на лекарските решения засега.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета