Тролей тръгва по маршрута на трамвай № 6 в „Лозенец“ - sofia.utre.bg

Тролей тръгва по маршрута на трамвай № 6 в „Лозенец“

12 юли 2018, 15:35 | sofiautre
  • Снимка:
    Столична Община

Тролеят ще се движи от бул. „Прага“ до басейна „Спартак“

Тролей ще замести трамвай № 6 в „Лозенец“. Това решиха съветниците от Столична община на днешното си заседание. Другият вариант включваше връщането на трамвайната линия. Решението за замяната с тролеи беше подкрепено от 40 съветници, 6 се обявиха против, а 11 се въздържаха, предава БНТ.

„Решението не противопоставя хората от „Лозенец“ с тези, от бул. „Скобелев“. Този вариант дава нови връзки и възможности да достигнат до нови точки на града. Планираме до края на годината новият тролей да тръгне“, разясни зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев.

Тролеят ще се движи от бул. „Прага“ до басейна „Спартак“ в обособеното трасе на трамвая, а от там ще продължава до кв. „Манастирски ливади“. Общинските съветници от БСП се възпротивиха на това и казаха, че от ГЕРБ отново са избрали най-евтиното решение, което не е и най-доброто.

С промяната ще се реши проблемът на живущите на бул. „Скобелев“, които на няколко пъти излизаха на протест, заради шума и вибрациите, идващи от преминаващите в близост до сградите трамваи.

Избраният вариант предвижда релсите да бъдат изместени като ще се изгради и двоен коловоз, който ще позволи трамваите да не се изчакват, за да се разминават. Реализирането на този проект ще струва на общината около 7 млн. лева.

Във варианта със запазването на трамвая цената щеше да бъде 22 млн. лева, която включваше нов пробив в посока НДК и отчуждаване на два магазина, които са частна собственост и се намират в подлеза.

Маршрутът на трамваите по линия 6 се запазва в участъка от „Обеля“ до Петте кьошета.Коментари (1)

Потребител
муспи
Виждате, властите вече се вслушват в желанията на гражданите, но това е крайно малко. Народа иска разстрел на Бойко Борисоф за държавна измяна, и 100,000 (сто хиляди) в Белене доживотно - толкоз е червената мафия!
12 юли, 20:56 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета