Спасените бойни знамена на българската армия в НВИМ - sofia.utre.bg

Спасените бойни знамена на българската армия в НВИМ

18 юли 2018, 10:13 | sofiautre
  • Снимка:
    НВИМ

Изложбата може да бъде разгледана до 19 август

От 17 ч. в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открита изложба „Спасените бойни знамена на Българската армия“. Тя е посветена на 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война, предават от музея.

В изложбата за първи път ще бъдат представени оригиналите на всички спасени бойни знамена на българските полкове, участвали в Първата световна война, които се съхраняват в Националния военноисторически музей.

Българските офицери и войници, останали в заложничество, свалят от дръжките знамената и за да не ги предадат във вражески ръце, с риск за живота си, ги укриват и пренасят в България.

Този акт на себеотрицание остава в историята като един от най-емблематичните примери за опазване честта и славата на Българската армия.

Точно 100 години след тези събития Националният военноисторически музей ще припомни, че 140-годишната ни армия няма пленено знаме и въпреки тежките битки, които е водила, и пораженията, които е претърпявала, винаги е успявала да запази честта на Родината.

Освен бойните светини в изложбата ще бъдат показани и вещи на спасителите на знамената, възпоменателни гривни и ордени, които ще допълнят разказа за героизма и честта на българския войн.

Изложбата може да бъде разгледана до 19 август.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета