Отбелязаха 115 г. от избухването на Илинденско-Преображенското въстание - sofia.utre.bg

Отбелязаха 115 г. от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

20 юли 2018, 15:34 | sofiautre
  • Снимка:
    ВМРО

И в събота, 21 юли, продължават събитията, с които отбелязваме годишнината

В София на Паметника на българските революционери от Македония, Беломорието и Одринско се събраха десетки признателни потомци, членове и симпатизанти на ВМРО, общественици, политици, за да отбележат 115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

На събитието присъстваха лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, народните представители от Обединени патриоти Искрен Веселинов, Юлиан Ангелов, Милен Михов, Калин Поповски, Красимир Богданов, Александър Сиди, Станислав Станилов. Годишнината почетоха и представители на Македонския научен институт, Българско сдружение на родовете от Македония, Националното сдружение на клубовете на запасното войнство „За честта на пагона“, Държавната агенция за българите в чужбина.

На паметника бяха поднесени цветя и венци в знак на почит към героите, отдали живота са за освобождение и обединение на Родината.

В думите си пред събралото се множество вицепремиерът Красимир Каракачанов напомни за саможертвата на въстаниците, които със смелостта и безкористността си трябва да служат за пример на днешните поколения. Той отбеляза, че преди 115 години отзвукът от въстанието и кървавото му потушаване насочват общественото внимание на европейските държави към съдбата на поробените българи в Македония.

И в събота, 21 юли, продължават събитията, с които отбелязваме годишнината от най-голямото българско въстание в Османската империя – Илиндендско-Преображенското.

В София от 11.00 часа в парк „Св. Троица“, район Илинден – ансамбъл „Гоце Делчев“ ще раздава брошури и ще играе фолклорна програма. Представители на НД „Традиция“ ще направят историческа възстановка на събитията отпреди 115 години.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета