Показаха за първи път оригинал на стихотворение на Вапцаров - sofia.utre.bg

Показаха за първи път оригинал на стихотворение на Вапцаров

23 юли 2018, 15:13 | sofiautre
  • Снимка:
    nova.bg/ кадър

В къщата-музей на столичната ул. "Ангел Кънчев" беше изложен Червеният бележник на поета

Днес се навършват 76 години от разстрела на големия български поет Никола Вапцаров. По този повод в къщата-музей на столичната улица "Ангел Кънчев" за първи път беше изложен Червеният бележник на поета с оригинала на стихотворението "Не, сега не е за поезия...", преда Нова Телевизия.

В същия бележник са записите и на "Пролет", което поетът чете на съпругата си Бойка Вапцарова на 30 май 1941 г., когато е арестуван в софийския им дом заради участието си в Соболевата акция в края на 1940 г. в Банско, припомня БГНЕС.

„В бързината си винаги е носел мънички бележници. Успява да вземе този червен бележник и на 5 юли, когато вече е интерниран за три месеца в Годеч, той записва едно от най-драматичните стихотворения творби "Не, сега не е за поезия...". В него Вапцаров провижда как мастилото се превръща в кръв, пророчество за скорошната му гибел след година“, разказа литературният критик и уредник в музея Катя Зографова.

„Стихотворението носи същата дата – 5 юли, когато в съда е призован големият Светослав Минков да даде своите показания за Вапцаров. Той е толкова убедителен в своята защита, пледирайки, че става дума за един голям български автор и е напълно оправдан в първия процес“, разказа още Зографова.

При втория процес обаче Вапцаров е осъден на смърт.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета