Kога и с колко поскъпва „Гражданската отговорност”? - sofia.utre.bg

Kога и с колко поскъпва „Гражданската отговорност”?

28 юли 2018, 13:33 | sofiautre
  • Снимка:
    pixabay

Според КФН събраните премии за 2017-а за автомобилите не са достатъчни

С около 20% се очаква да поскъпне застраховката „Гражданска отговорност” до края на годината. Според анализ на Комисията за финансов надзор събраните премии за 2017-а година за автомобилите, камионите и автобусите не са достатъчни, за да покрият разходите на застрахователите, предава Нова Телевизия.

С днешна дата само в рамките на 2018-а застрахователите увеличиха тарифите си с около 25%. Обещаната система „бонус-малус”, при която съвестните шофьори ще плащат по-малко, остава все още проект. Очаква се през септември Комисията за финансов надзор, Министерството на вътрешните работи и транспортното министерство да изберат един от 11-те варианта, предложени от наетия преди година консултант.

В момента средната премия за лек автомобил е около 200лв , до края на годината може да достигне до 240лв. Средната изплатена претенция за леките автомобили е 1362лв. за имуществена щета и 57 748лв за неимуществена.

Изчисленията на Комисията за финансов надзор показват, че има риск от значителна загуба за 2017 г. - 65 млн. лв. може да не стигнат, за да се покрият предявените претенции за леки и лекотоварни автомобили до 5 тона. В предишните 5 г.недостиг не е имало.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета