Банов: След 15 август ще се реши статутът на „Царските конюшни” - sofia.utre.bg

Банов: След 15 август ще се реши статутът на „Царските конюшни”

31 юли 2018, 16:19 | sofiautre
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

Конюшните вероятно ще бъдат от национално значение

„След 15 август ще бъде решено какъв е статутът на „Царските конюшни”, каза пред журналисти министърът на културата Боил Банов, след като подписа споразумение за разширяване присъствието на културата, изкуствата и културното наследство в образованието, предава БиТВ.

По думите му подписването на това споразумение е изключително важно, защото ако децата се образоват и възпитават от най-ранна възраст в култура, то такива палежи като този на „Царските конюшни” няма да има. „Именно децата ще закупуват такива имоти и ще се грижат за тях. Трябва да започнем да ги учим що е то културно наследство, колко е важно за съществуването ни и бъдещето”, каза Банов.

„Към този момент „Царските конюшни” са под закрилата на Закона за културното наследство. Именно тя ще даде статута на културна ценност, а този статут сам по себе си е едно отношение на държавата към културни обекти. Той няма да промени границите и режимите”, каза министърът.

На въпрос какъв ще бъде статутът на конюшните, Банов каза, че вероятно ще бъде от национално значение. „Това е високо значение с високи охранителни мерки”, подчерта той.

По повод собствеността на сградите Банов коментира, че тя е много объркана във времето. „Толкова е отдавана, преотдавана на различни собственици, на учреждения. Някои не са си вадили актове, други са. Тази намеса на тези агресивни собственици, които разделиха земята от имотите, също допълнително усложнява нещата”, обясни Банов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че не иска оставката на министъра, но очаква да се прояви политическа воля.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета