Днес се навършват 130 години от откриването на Централна гара - sofia.utre.bg

Днес се навършват 130 години от откриването на Централна гара

01 август 2018, 08:53 | sofiautre
  • Снимка:
    НКЖИ

От 12.00 часа в чакалнята на гарата ще се състои фолклорен флашмоб

На 1 август т.г. се навършват 130 години от официалното откриване на Централна гара София. Това съобщиха от пресцентъра на НКЖИ.

Първоначалната сграда е проектирана от архитектите Антонин Колар, Богдан Прошек и Тодор Марков и е пусната в експлоатация през 1888 г. Тази сграда е напълно разрушена на 15 април 1974 г., а новата по проект на арх. Милко Бечев е открита на 6 септември 1974 г. На 3 април 2014 г. започна цялостен ремонт на гарата със средства от Оперативна програма „Транспорт“, който приключи в началото на 2016.

По този повод и по случай Деня на железничаря, който по традиция се отбелязва през първата неделя на август, на 1 август от 12.00 часа в чакалнята на гарата ще се състои фолклорен флашмоб. Служители на железницата, ансамбъл Българани и пътници ще отбележат годишнината на знаковата сграда с празнични хора.

Отбелязването на годишнина от съществуването на Централна гара София е част от събитията, с които ще бъде отбелязана 130-та годишнина от съществуването на Българските държавни железници, наследници на които са Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и „Холдинг БДЖ“ ЕАД.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета