Възможно ли е да забранят мобилните телефони в училище? - sofia.utre.bg

Възможно ли е да забранят мобилните телефони в училище?

03 август 2018, 12:55 | sofiautre
  • Снимка:
    pexels

Синдикатите да започнат да защитават повече прогресивни, а не такива ретроградни идеи

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" поискаха да се въведе действаща забрана за използването на мобилни телефони в училище. От профсъюза припомнят, че има текст в Закона за предучилищното и училищно образование, който гласи: "Учениците да не използват мобилните си телефони по време на учебните часове". Според тях обаче в момента забраната не се спазва.

В ефира на БиТВ д-р Юлиян Петров от синдиката цитира изследвания на английски и американски университети, които показват, че ученици, които имат свободен достъп до интернет и „Фейсбук” в училище, имат 10% по-ниска успеваемост.

Според Петров решението е в осигуряването на дигитални устройства във всички училища и контролиран достъп да сайтовете.

Учителят Емил Джасим каза, че настоява неговите ученици да имат смартфони, защото те могат да бъдат полезни в учебния процес. Той е категоричен, че вината за невниманието в час не е на мобилните устройства. „Ако един учител не може да предизвика интереса на децата или тийнейджърите, ако не може да привлече тяхното внимание, нищо няма да му помогне, ако ще да забранят електричеството”, коментира учителят.

По думите му полза и промяна ще има, ако се преподава дигитална медийна грамотност и децата бъдат научени как безопасно да използват интернет. Той препоръча на синдикатите да започнат да защитават повече прогресивни, а не такива ретроградни идеи, както и да защитават повече учителите.Коментари (1)

Потребител
муспи
Това е най лесното. Достатъчно е двама-трима от бабаитите на училището да се хванат срещу приличен рушвет, да се подвизават без телефони и то пред и пред момичетата. Останалото е въпрос на невидима от тълпите механика. Но за такава жалка операция ще трябва първо да избием евреите. Те са си построили империята върху жаждата за живот на тълпите.
04 август, 01:09 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета