СГС връща двореца "Врана" на държавата - sofia.utre.bg

СГС връща двореца "Врана" на държавата

24 август 2018, 10:40 | sofiautre
  • Снимка:
    wikipedia

Над 300 000 души са посетили двореца срещу вход от 5 лева

Софийският градски съд реши, че отнема двореца “Врана” от Симеон Сакскобургготски и го връща на държавата. Перлата в короната на царските имоти, за които се водят реституционни спорове от години, е едно най-забележителните недвижими имущества в България.

Освен двореца, имотът разполага с градина, парк и двор, които заемат площ от над 1000 дка. Говори се, че Княз Фердинанд I е откупил земята от местните селяни, за да построи сградата през 1912 година. Чрез договор Симеон Сакскобургготски отстъпва поддържането на парковото пространство на Столична община, предава БиТВ.

Паркът на „Врана” е затворен за посещения през седмицата, но през уикенда може да бъде разгледан срещу 5 лева. Според Димитър Данчев, директор "Зелени системи” той е бил разгледан от над 300 000 души.

„Парк „Врана” е постижение на градинското парково изкуство, строен е повече от 40 години, неговите автори са изградили един уникален парков ансамбъл с множество декоративни растения. Тук могат да бъдат забелязани над 800 дървесни, храстови и тревисти вида. Много сложни са били първите 9 години от създаването на парка, защото у нас не е имало оранжерии и разсадници, всеки вид е внесен от различен континент” каза Данчев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета