Кампания „Библиотека в планината” 2018 - sofia.utre.bg

Кампания „Библиотека в планината” 2018

26 август 2018, 08:56 | sofiautre
  • Снимка:
    Столична Община

Столичната библиотека представя уникални пътеписи за Витоша от XVI и XVII век на хижа "Алеко"

За трета поредна година Столичната библиотека участва с кампанията си „Библиотека в планината” в традиционните национални чествания на Българския туристически съюз по повод организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на организирано туристическо движение в България.

От 10:00 до 14:00 ч. на поляната пред хижа „Алеко” всички посетители ще могат да разгледат изложба, в която основният акцент са записките на чужди пътешественици от XVI до XVIII век, които описват планината Витоша. Най-старият пътепис е от 1550 г. на Катарин Цен.

Голяма част от пътешествениците, които може да наречем „първите туристи и планинари”, по професия са дипломати, офицери, геолози.

Изложбата представя и пътните бележки на османския пътешественик Евлия Челеби (XVII век), на Ами Буе – 1836 г. и на Константин Иречек – 1888 г.

В изложбата са показани творбите на Алеко Константинов в детския периодичен печат в периода 1878 – 1944 г., моменти от създаването на туристическото движение, инициирано от Алеко Константинов с първия му излет до Черни връх през август 1894 г. и още много интересни факти от редки издания, съхранявани във фондовете на Столична библиотека.

Ще може да се насладите и на планински четения с поетите Оля Стоянова и Лъчезар Лозанов, както и да станете читател на Столична библиотека с безплатна едногодишна карта, осигуряваща достъп до богатите книжни и електронни ресурси на библиотеката.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета