Има ли риск за здравето ни от енергоефективните крушки? - sofia.utre.bg

Има ли риск за здравето ни от енергоефективните крушки?

30 август 2018, 12:35 | sofiautre
  • Снимка:
    pexels

Брюксел забранява халогенните лампи

От септември Брюксел забранява халогенните лампи и потребителите трябва да преминат изцяло към LED осветлението. Колко ще ни струва това и колко ще спестим от сметките ни за ток? Може ли синята светлина, която енергоефективните крушки излъчват, да се окаже опасна за здравето ни?

След като почти 60 години осветяваха домовете и улиците, халогенните круши отиват в историята. От 1 септември тяхното производство и продажба ще бъдат забранени в целия Европейски съюз, а потребителите ще трябва да преминат към използването на LED лампи, които са по-издръжливи и консумират по-малко енергия.

Забраната на халогенните лампи ще доведе и до по-малко въглеродни емисии. Прогнозите на ЕК са, че поетапното изваждане от употреба на неефективните лампи ще спести над 15 милиона тона въглеродни емисии годишно, колкото генерират близо 2 млн. души за година, предава Нова Телевизия.

По-модерните LED крушки се сменяват доста по-рядко. Ако една халогенна лампа свети година-две, то животът на светлодиодната може да достигне 15-20 години. След края на живота им, енергоспестяващи крушки трябва да се събират разделно в специални контейнери за битова електроника. Некачествени LED крушки със съмнително ниска цена обаче заливат пазара, предупреждават търговците.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета