Фандъкова: Инвестирали сме над 2.5 млн. лв. в столичния зоопарк - sofia.utre.bg

Фандъкова: Инвестирали сме над 2.5 млн. лв. в столичния зоопарк

01 септември 2018, 11:12 | sofiautre
  • Снимка:
    Столична Община

От началото на годината броя на посетителите се е увеличил с над 28 000

През последните години последователно инвестираме в столичния зоопарк. През 2017 г. извършихме цялостно обновяване и модернизация на клетките на големите котки, тази година отворихме разширението за сурикатите и бодливите свинчета. През последните пет години сме инвестирали около 2.5 млн. лева в столичния зоопарк, а сега продължаваме с разширение на сектор „Примати“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на реконструкцията на сектор „Примати“, предават от общината.

"Разширенията и ремонтните дейности са направени според изискванията на Европейската асоциация на Зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА). Нашата цел е да станем неин редовен член, което ще ни позволи да обменяме животни с други зоопаркове", добави тя.

От началото на годината броя на посетителите се е увеличил с над 28 000 в сравнение със същия период на миналата година. Общо над 220 000 души са посетили зоологическата градина тази година.

"Общата площ на столичния зоопарк е 240 дка. Разширението на площите на външните местообитания на сектор „Примати“ (маймуните) създава нови експозициони площи и зони за наблюдение на животните. За различните видове примати площите за обитаване се увеличават от 5 до 10 пъти. С проекта се извършва и реконструкция на съществуващата инфраструктура и изграждане на нова в съответните сектори на територията на зоопарка. Новите местообитания си изпълняват със стоманобетонови фундаменти, метална носеща конструкция с предпазни мрежи и обособени стъклени витрини за наблюдение на приматите. Проекта включва и нова поливна система, реконструкция на водопроводната, канализационна и електрическа инсталация. Обособяват се нови алеи и се реновират съществуващите настилки. Проектът е съобразен с изискванията на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Общата инвестиция за настоящия проект е около 1.4 млн. лева. Предвижда се строителните работи да приключат до края на годината, а озеленяването да започне през пролетта", обясни Фандъкова.

"В Софийския зоопарк има и нов обитател – мъжката бърнеста мечка Лийм. Той е на три години и е роден в зоопарка в Лайпциг, Германия. Софийския зоопарк получава този интересен и рядък вид мечка по линия на Европейската програма за застрашени видове на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, като в бъдеще очакваме и женска мечка от същия вид", каза кметът.

Бърнестата мечка е в категория Уязвим вид в Световната червена книга и е в Приложение I на Вашингтонската конвенция. Тенденцията при популацията на бърнестите мечки в природата (около 20 000) е намаляваща. Този вид мечка е разпространена Южна Азия във влажните гори на Индия и Шри Ланка, както и в южните низини на Непал. Бърнестата мечка е прототип на мечката Балу от „Книга за джунглата“ на Ръдиард Киплинг.

Друго ново животно в Софийския зоопарк е младата мъжка двугърба камила Леми, която наскоро пристигна от зоопарка във Веспрем.

Най–новия обитател на Зоопарка е малкото ръждиво кенгурче, което се роди наскоро. То още не напуска торбата на майка си, но може да видите как се подава от нея.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета