Ще се отрази ли смяната към халогенни крушки на бита ни? - sofia.utre.bg

Ще се отрази ли смяната към халогенни крушки на бита ни?

01 септември 2018, 16:32 | sofiautre
  • Снимка:
    pexels

През 2012 година с директива на еврокомията беше забранено производството на крушки с нажежаема жичка

Според експерти, преходът към LED осветление би спестил 15 милиона тона въглеродни емисии до 2025 година. Ще се намали и вноса на петрол в Европейския съюз със 75 милиона барела на година, предава БНТ.

През 2012 година с директива на еврокомията беше забранено производството на крушки с нажежаема жичка. И сега 80 процента от българите вече използват по-ефективно осветление в домовете си. С цел спестяване на още енергия сега от пазара постепенно ще изчезнат и халогенните лампи Експерти са изчислили, че за 10 години ползване една халогенна крушка би ни струвала 160 евро сметка за ток, а една LED крушка само 25.

Според търговците известно неудобство за клиентите ще създаде подмяната на по-малките тела със специфична форма.

Нисковолтовите халогенни лампи, както и тези със специално предназначение, които може да използваме в дома ни в печки, хладилници и аспиратори, ще продължат да се произвеждат и след 1 септември.

Все още около 15 процента от потребителите са убедени, че LED лампите задължително излъчват студена светлина, а това не е така.

Негативен ефект от спирането на производството на халогенни лампи е съкращаването на близо 7 хиляди работни места в ЕС. Въпреки забраните у нас често в опаковки с надпис „специално осветление" продължават да се продават от старите така наречени едисонови или пък обикновени халогенни крушки.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета