Звезди и известни личности взимат участие в щафетния маратон - sofia.utre.bg

Звезди и известни личности взимат участие в щафетния маратон

05 септември 2018, 10:43 | sofiautre
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

Надпреварата по случай Съединението на България ще се проведе в четвъртък

Спортни звезди и популярни личности от различни сфери ще се включат в щафетния "София Екиден маратон" по случай Съединението на България, предава БиТВ. Състезанието ще започне в четвъртък от 9:00 ч. пред Националния стадион "Васил Левски", като трасето ще премине по централните улици и булеварди на столицата.

Надпреварата е на щафетен принцип, като всеки отбор включва по шестима бегачи. Те ще изминат съответно по 5, 10, 5, 10, 5 и 7.195 км, което сумарно прави класическата дистанция от 42.195 км. До сряда включително отборите могат да се запишат за участие чрез регистрация на сайта на маратона.

На старт ще застанат най-добрите български атлети в дългите дистанции - Митко Ценов, Иво Балабанов и Йоло Николов. Заявки са подали футболните треньори Милен Радуканов и Владимир Иванов-Фугата, шампионката по биатлон Павлина Филипова, както и част от най-силните ни състезатели в зимните спортове в момента като Владимир Илиев и Станимир Беломъжев. Традиционно в щафетния маратон на София участва и тв водещият Део.

Терминът "екиден" идва от японски и е комбинация от думите пункт и предаване. Първото "Екиден" състезание е организирано от японския всекидневник Yomiuri Shimbun през 1917 г. по случай отбелязване на годишнина от преместването на столицата от Киото в Токио. Надпреварата е била с дължина 508 км и се е провела в рамките на три дни.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета