Изложба с авторски плакати от серията "Игра на силуети" - sofia.utre.bg

Изложба с авторски плакати от серията "Игра на силуети"

11 септември 2018, 14:10 | sofiautre
  • Снимка:
    Столична Община

Тя се провежда в Регионалния исторически музей

Регионалният исторически музей в София реализира изложба с авторски плакати от серията "Игра на силуети" на проф. Иван Газдов.

Официалното откриване е от 18:00 ч. в Музея за историята на София (пл. "Бански" № 1).

Експозицията "Игра на силуети" представя 10 избрани плаката от едноименната серия. Изложбата се организира в чест на 90-годишнината на Регионалния исторически музей – София. Художникът – проф. Иван Газдов, чието дело са постерите, ги дарява на Музея по случай празника и те стават част от неговия фонд.

Серията "Игра на силуети" спада към естетическата категория АВТОРСКИ ПЛАКАТ и до момента съдържа над 20 постера, рисувани през различни периоди. Иван Газдов започва работа по нея през 1976 г. АВТОРСКИЯТ ПЛАКАТ е в основата на създадения от художника собствен стил в изкуството, наречен ГРАФИКАТУРА през 1987 г.

Плакати от серията печелят световни отличия: награда от Международния конкурс за плакат по случай 40 години от победата над фашизма, Москва (СССР), 1984 г.; плакат от серията участва в I международен салон на плаката в Гран пале, Париж (Франция), 1985 г.; две от работите са наградени в I международен конкурс за графичен дизайн по Интернет, Токио (Япония), 1996 г.

Постери от серията "Игра на силуети" са откупени от редица престижни институции: Библиотеката "Форне" в Париж (Франция); Музеят за съвременно изкуство "Нойе замлунг" в Мюнхен (Германия) и са част от неговата постоянна експозиция; Нипон дизайн център в Токио (Япония); Музеят на модерното изкуство Тояма (Япония); Музеят на плаката във Форт Колинс, Колорадо (САЩ); Музеят на плаката "Виланов" във Варшава (Полша); много частни колекции по цял свят.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета