Как ще действа новата система за електронни винетки? - sofia.utre.bg

Как ще действа новата система за електронни винетки?

19 септември 2018, 12:32 | sofiautre
  • Снимка:
    АПИ

Терминалите ще бъдат разположени по бензиностанции, както и пунктовете на Агенция "Пътна инфраструктура"

500 терминала в страната ще продават електронните винетки, шофьорите ще могат да си ги купят чрез мобилно приложение, както и чрез сайта на Пътната агенция. Първите официални проби на терминалите бяха направени пред журналисти вчера, а системата влиза в сила от началото на следващата година. С въвеждането й по пътищата ще започнат да се движат и специални мобилни екипи, които ще следят дали шофьорите са си купили винетка, предава БНТ.

Терминалите ще бъдат разположени по бензиностанции, както и пунктовете на Агенция "Пътна инфраструктура" и на други места в страната.

Радослав Николов от министерството на регионалното развитие представи автомобилите, с които ще се извършва контролът и ще се проверява дали шофьорите са си купили винетка. "Те са технологично оборудвани с камери, които в дневен и нощен режим могат да регистрират преминаващите автомобили и да разчитат техните номера", обясни той.

"Системата засича автомобилния номер, той се разпознава от системата и в централната компонента може да се верифицира дали има заплатена винетна такса за съответния автомобил. Информацията се изпраща в реално време и се валидира дали винетката е валидна или не", обясни още Николов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета