Ще поскъпнат ли шопската салата и хлябът? - sofia.utre.bg

Ще поскъпнат ли шопската салата и хлябът?

24 септември 2018, 14:25 | sofiautre
  • Снимка:
    wikipedia

Експертите са разделени в мнението си дали се очаква ново шоково поскъпване

Очаква ли ни шоково поскъпване на основни хранителни продукти? Според последните данни червените домати са поскъпнали с 29% на годишна база. При розовият домат цената е още по-висока – увеличението е 70%.

Червената чушка, която също традиционно се използва в българската кухня е поскъпнала с 26% на годишна база. Лукът е по-скъп с 27%. Това означава, че тази година традиционната шопска салата ще излезе по-скъпа.

При брашното увеличението е с 8% на годишна база.

При маслото има драстично увеличение от 31%, като цената му е скочила на 1,76 лв. на 2,31 лв.

Продуктите, които поевтиняват са свинското месо с 2% на годишна база, сиренето с 5%, захарта с колосалните 30%, краставиците с 28% и олиото.

Експеримент на БиТВ показа, че при доматите оскъпяването от борсата до магазина е три пъти. Експертите са разделени в мнението си дали се очаква ново шоково поскъпване от септември. Според председателя на Комисията по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов ново оскъпяване не може да се очаква, защото условия заради това.

Според Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” обаче увеличението в цената на газа ще повлияе върху цените на всички основни продукти. По думите ѝ увеличеният износ на пшеница ще повлияе върху цената на хляба.

Според Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите драстичен скок на цените не се очаква.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета