Отбелязват Деня на белия бастун в столицата - sofia.utre.bg

Отбелязват Деня на белия бастун в столицата

15 октомври 2018, 12:51 | sofiautre
  • Снимка:
    nova.bg/ кадър

"Тактилна разхода" за зрящи в центъра

Днес се отбелязва Денят на белия бастун. Незрящите хора у нас отправят предизвикателство към зрящите. Те организират "тактилна разходка" - придвижване без участие на зрението в центъра на София.

“Идеята е да изключите едно от основните си сетива, а именно зрението и да включите останалите си сетива. Докато вървите, с вас ще бъде и придружител, който да ви помогне. Някои хора са по-притеснени, други не чак толкова“, сподели за Нова Телевизия незрящата Анита Накова.

Тя допълни, че разходката ще продължи около половин час. Според нея средата не е достатъчно достъпна за хората, които имат проблем със зрението.

“Има различни устройства, които помагат на хората с увредено зрение. Вече съществуват очила, които сканират текст от всякаква повърхност и го възпроизвеждат звуково. Те могат да разчитат също банкноти, цветове и час. Устройството може да съхранява до 100 лица в помощ на незрящия човек. То обаче още не се предлага на българския пазар“, каза представителят на фирма за говорещи очила Виктор Сокачев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета