СГП внесе в съда обвинителен акт срещу генералния директор на БТА - sofia.utre.bg

СГП внесе в съда обвинителен акт срещу генералния директор на БТА

19 октомври 2018, 17:13 | sofiautre
  • Снимка:
    pixabay

Спрямо Максим М. е определена мярка „подписка“

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийска градски съд /СГС/ обвинителен акт срещу Максим М.- генерален директор на Българска телеграфна агенция /БТА/ за престъпление по чл. 220, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК /сключване на неизгодна сделка/.

Максим М. е предаден на съд, затова че в периода от 08.02.2016г. до 10.01.2017г., в гр. София, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил две неизгодни сделки и от това са произлезли значителни вреди за БТА в общ размер 93 584,64 /деветдесет и три хиляди лева петстотин осемдесет и четири лева и шейсет и четири стотинки/.

Предмет на сделките било предоставяне на реклама и информационни услуги от страна на БТА срещу извършена услуга за нуждите на агенцията- предоставяне на трапезна вода на цени, надвишаващи средните пазарни в пъти.

При избора на доставчик на минералната вода не били прилагани обективни критерии, които да обосноват вземане на пазарноориентирано управленско решение във финансов интерес за Агенцията. Не било осъществено проучване на пазара, и не били провеждани обществени поръчки, въпреки наличието на предпоставките за това.

Спрямо Максим М. е определена мярка „подписка“.

Ако бъде признат за виновен Максим М. може да получи наказание от една до шест години „лишаване от свобода“ и, като съдът може да постанови лишаване от право да се заема определена обществена или държавна длъжност.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета