До 15 ноември шофьорите трябва са сложат зимните гуми - sofia.utre.bg

До 15 ноември шофьорите трябва са сложат зимните гуми

20 октомври 2018, 16:36 | sofiautre
  • Снимка:
    АПИ

Така се повишава безопасността и се намаляват катастрофите

До 15 ноември шофьорите трябва са сложат зимните гуми на колите си. От полицията съобщиха, че ще извършват редовни проверки - ще има и глоби.

Смяната трябва да стане преди 15 ноември, когато влиза задължението за каране с подходящи гуми. Специалистите напомнят, че собствениците на автомобили трябва да знаят - така се повишава безопасността и се намаляват катастрофите: "Изработката на зимни гуми е направена от мека смес, която позволява да запази еластичност в изключително студено време и създава постоянно сцепление със студената настилка… скъсяват спирачния път и създават сцепление при зимни условия, в същото време създават контрол над превозното средство", каза пред БНТ продавачът Петя Иванова.

На пазара има вече и всесезонни гуми, които също отговарят на изискванията на закона, но специалистите препоръчват те да се използват не повече от две години. Зимните гумите могат да се познаят от пръв поглед по маркера, който е приет от всички производители:

Ако карате с износени гуми от Пътна полиция имат право да спрат автомобила до отстраняване на нередностите и да Ви глобят: "Глоба от 150, 50, 20 лева или временно спиране на моторното превозно средство не е начинът, по който да запазим нашия живот. Същевременно напомняме и забраната за управление и използване на автомобилни гуми, които са със шипове по пътищата от републиканската пътна мрежа", обясниха от КАТ.

От полицията могат да наложат глоби и за фарове и габарити, които не светят, както и за неработещи чистачки и липса на течност за измиване на стъклото.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета