Българският комисар Мария Габриел откри Startup Europe Summit - sofia.utre.bg

Българският комисар Мария Габриел откри Startup Europe Summit

15 ноември 2018, 14:49 | radeva
  • Снимка:
    facebook

„Да работим за това Западните Балкани да се превърнат в център на цифровата икономика, да стимулираме стартиращите предприятия. Предлагам Балканите, с общите усилия на всички страни, да се превърнат в център на хъбове в ИТ сектора.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на четвъртото издание на форума на високо равнище за стартиращи предприятия.

Startup Europe Summit беше открито от българския комисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел и кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

„Балканите години наред бяха наричани барутен регион, първенци по фалшифициране и източване на кредитни карти, касови апарати, хакерски атаки и какво ли още не. Това показва, че имаме огромен потенциал. Това, което ние предлагаме, с моите колеги и с Европейската комисия, е да впрегнем уменията и потенциала на младите хора в градивна посока“, допълни Борисов. И призова на днешната среща да бъде създадена платформата за възможности на българските, македонските, черногорските граждани.

„Гордея се и съм щастлива да видя, че толкова много хора се интересуват от това събитие. За първи път събираме повече от 500 души. Така София бележи ново постижение в историята на провеждането на европейската среща на високо равнище на стартъпи.“ Това заяви еврокомисарят по цифровата икономка Мария Габриел.

Тя обясни, че това е едно от най-важните събития в ИТ сектора и във всяка една от страните в региона има млади хора, които са бъдещето на цифровата икономика.

„Ние от Източна Европа излъчваме силно послание, че стартиращите предприятия са в основата на прогреса и на своето време. Ако през XIX век са железниците, XX век - радиото и телевизия, то XXI век е времето на Startup иновативните компании. В тяхното ДНК е смелостта. Стартиращите предприятия са тук, за да задават нови бизнес модели“, подчерта Габриел.

Еврокомисарят сподели още, че до края на тази или най-късно следващата година, трябва да приключи процесът по завършване на единния европейския цифров пазар. Еврокомисарят отбеляза, че са налични инвестиции за финансиране на стартиращи предприятия. 

В края на 2018 г. ще бъде отворена нова покана за 8 млн. евро в рамките на програма "Хоризонт 2020" за иновации в региони, които не са достатъчно добре покрити, каза Мария Габриел.

“Днес стартъпите в Европа се намират в разцвет и затова е важно всички ние да работим в подкрепа на младите иновативни хора, които носят енергията, заряда, напредъка, защото сме съюзници с общи интереси. Смятам, че професионалистите, иновативните млади хора са големият капитал на нашия град“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кметът на София подчерта, че приветства работата на всяка иновативна компания, която се включва в решенията на градските предизвикателства.

По думите й София се е утвърдила като регионален център на комуникационните и информационните технологии и над 40 хиляди души са заети в IT сектора.

Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии в нашия град, като формират 5,7 процента от икономиката на града. Благодарение на всичко това София се е наредила на второ място в класацията „Европейски градове и региони на бъдещето“ за 2018 и 2019 година в категорията „Големи градове на бъдещето“. Градът ни попада и в топ десет на източноевропейските региони на бъдещето.

Сред панелистите бяха и министър-председателите на Сърбия Ана Бърнабич, на бившата югославска република Македония Зоран Заев и на Черна гора Душко Маркович. Участие взе и вицепремиерът на Косово Енвер Ходжайи, както и представители на редица други държави от ЕС и региона.

В рамките на събитието се проведе церемония по подписването на съвместна Декларация за подсилване технологичните предприемачески среди в Централна и Източна Европа и Западните Балкани.

Наред с това експерти от Европейската комисия представиха напредъка в създаването на политики за цифровия единен пазар и действията за подпомагане на растежа на стартъпите и новите иновативни компании.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета